Почетна / Vesti / Kultura / Sa Robertom Takaričem o pubertetu i još o…
Marketing

Sa Robertom Takaričem o pubertetu i još o…

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je prvog decembarskog dana obradovala svoje čitaoce i učenike Osnovnih škola u Mrčajevcima, Zablaću i Atenici i poklonila im susret sa poznatim piscem za decu Robertom Takaričem.

Organizovanje gostovanja pisca u školama je uobičajena praksa čačanske Biblioteke na popularisanju knjige i čitanja, pa je gostovanje Roberta Takariča bila prilika da se promovišu njegovi brojni naslovi za najmlađe, od predškolskog do tinejdžerskog uzrasta, ali i znanje i lepa reč. Takarič je autor, među najmlađima popularne ilustrovane edicije „Školica” za zmajeve, princeze, superheroje, vile i vitezove, ali i priča i romana o neobičnim i smešnim pubertetskim nedoumicama: „Devojčice su jači pol”, „Menjam pubertet za bilo šta povoljno”, „Jedno je leto, Ljubice”. Čačanski osnovci uživali su u predstavljanju njegova dva najnovija romana o pubertetskim zgodama i nezgodama: „Udario me pubertet u glavu” i „Devojčice su uvek više”, koje je objavila IK „Laguna”, kao i serijala detektivskih zagonetki „Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije”. U njihovom rešavanju najpre su se oprobali đaci OŠ „Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima gde je održan prvi susret sa piscem, na njegovom putu kroz čačansku opštinu.

U holu mrčajevačke škole, ispunjenom do poslednjeg mesta, za dobrodošlicu gostu, đaci osmog razreda sa nastavnicom Slavicom Bovan, izveli su skeč po odlomku romana „Udario me pubertet u glavu”, a onda pomogli piscu u scenskom prikazu dileme „kako devojčicama čestitati rođendan, a da ne budeš smešan”.

Uz prikazane odlomke filmova na teme opšteg znanja i istorije sporta, na postavljena trik pitanja gosta, osnovci su pokazali poznavanje i snalažljivost, i za odlične odgovore dobili neke od Takaričevih knjiga na poklon.
U drugom delu programa, Gradska biblioteka je proglasila najvrednije čitaoce svog ogranka u Mrčajevcima i tako započela nagrađivanje korisnika za vernost knjizi u godini koja je na izmaku. Tokom ove godine u ogranku je upisano 212 korisnika, a pročitano 2.324 knjige i slikovnice. Za najvrednije čitaoce proglašeni su Nina Pavlović i Luka Milinković, đaci 4. i 6. razreda mrčajevačke škole, Jelena Stojanović, učenica prve godine Medicinske škole u Čačku, i odrasli čitalac Gordana Senić iz Bečnja. Nagrađenima je knjige i diplome uručio dr Bogdan Trifunović, direktor čačanske Biblioteke.
Sledeća stanica na putu Roberta Takariča i čačanskih bibliotekara bila je OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću, gde su se sa piscem, osim đaka starijih razreda, družili i polaznici programa produženog boravka i grupa predškolaca.

Đaci šestog razreda sa nastavnicom Zoricom Đaković scenski su predstavili odlomak iz romana „Udario me pubertet u glavu”, nasmejali vršnjake i dobili buran aplauz za glumačko umeće.

Takođe su pokazali znanje u rešavanju Takaričevih detektivskih „zavrzlama”, a posebnu nagradu za snalažljivost i tačan odgovor dobio je đak prvak, Vuk Vujašević.

Gostovanje u Čačku, Robert Takarič završio je u OŠ „Sveti Sava” u Atenici, gde su mu domaćini bili đaci petog razreda sa nastavnicom Marijom Ćalović, inače redovni posetioci Dečjeg odeljenja čačanske Biblioteke.

Na temu „čestitanja rođendana devojčicama”, ali i da mogu da budu dobri detektivi i da pokažu znanje iz istorije, đaci su se nadmetali u odgovorima i želji da baš oni budu prozvani od strane gosta, pa je i u ovoj školi podelio svoje knjige na poklon.

Na rastanku sa domaćinima u svim školama, pisac je obećao da će ponovo doći, pozvavši ih da u međuvremenu, budu što vredniji čitaoci. Gostovanje Roberta Takariča Gradska biblioteka je organizovala u saradnji sa IK „Laguna” iz Beograda.

emmezeta