Почетна / Vesti / Politika / Parezanović završava posetu Briselu – Odnosi Srbije i Belgije u usponu, šansa za bolju privrednu saradnju
Vstss

Parezanović završava posetu Briselu – Odnosi Srbije i Belgije u usponu, šansa za bolju privrednu saradnju

Narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Belgijom Marko Parezanović završava danas trodnevnu posetu Briselu gde je na poziv belgijskog parlamenta predvodio delegaciju Srbije. Tom prilikom razgovarao je sa predsednikom Donjeg doma belgijskog parlamenta Sigfridom Brakeom i predsednikom Flamanskog parlamenta Janom Pumansom.

Sigfrid Brake predsednik Donjeg doma Belgijskog parlamenta

„Imao sam prilike da se upoznam sa belgijskim državnim uređenjem i razmenim iskustva sa kolegama iz Belgije. Razgovarali smo o EU integracijama Srbije, ali i o pitanju Kosova i Metohije. Potrudio sam se pre svega da im dočaram u kakvim užasnim uslovima žive Srbi na Kosovu i Metohiji. Sa mnogim činjenicama su bili iznenađeni jer o tim okolnostima jako malo znaju,” rekao je Parezanović.

Parezanović je tokom posete imao sastanke na teme privredne saradnje sa menadžmentom federacije privrednih komora Belgije i razgovarao sa Vuterom Van Gulkom menadžerom federacije belgijskih privrednih komora. i srpskim konzulom u Briselu Aleksandrom Davidovićem.

Jan Pumans predsednik Flamanskog parlamenta, foto: Skupština Srbije

„Složili smo se da spoljnotrgovinska robna razmena može biti mnogo veća i u neformalnim razgovorima dogovorili smo da radimo na tome da belgijski privrednici posete Čačak i povežu se sa našim privrednicima.“

Poslanici su posetili jednu od najvećih građevinskih firmi “Besix” koja je poznata po tome što je izgradila najveću zgradu na svetu Burdž Kalifu. Besix je zajedno sa domaćim Energoprojektom konkurisao za izgradnju Kula Tauer u okviru Beograda na vodi.

„Njima je veoma stalo da grade u Srbiji i da zajedno sa Energoprojektom osvojaju tržište istočne Evrope. Mislim da to partnerstvo ima veliku perspektivu i otvara prostor za nove projekte jer oni traže partnere i na lokalu” kaže Parezanović.

Ambasadorka Marina Jovićević na poklon je dobila Maruškinu maramu, belgijski političari Maruškine kravate, a za privrednike poklon prezentacija ,,Why invest in Cacak“ koju je pripremila Gradska uprava Čačka, foto: Skupština Srbije

Svim sastancima prisustvovala je i ambasadorka Srbije u Belgiji njena ekselencija gospođa Marina Jovićević koja je inače poreklom iz Čačka.

emmezeta

Један коментар

  1. A cemu ovo? Toliko smo bogati da mozemo da saljemo momcice na ekskurzije..
    Smesno..