Почетна / Srbija / Vanredne kontrole protiv lažnih bolesnika, strože inspekcije lekara i komisija koje češće šalju na bolovanje
Marketing

Vanredne kontrole protiv lažnih bolesnika, strože inspekcije lekara i komisija koje češće šalju na bolovanje

Vanredne lekarske kontrole sumnjivih bolesnika i provere rada lekara i komisija koje odobravaju češća bolovanja su udarne mere kojima će u Srbiji pokušati da se reši problem zloupotrebe bolovanja, saznaje „Blic“.

foto: V.K. / RAS Srbija

„Blicu“ je u Vladi Srbije rečeno da će Ministarstvo rada i Ministarstvo zdravlja edukovati poslodavce kako da pravilno primenjuju zakon u ovoj oblasti. Istovremeno, ova ministarstva će, svako u svom domenu, preduzeti mere koje će, kako ističu u Vladi, štititi interes radnika koji rade vredno i profesionalno, čuvati radna mesta i voditi računa o poslodavcima.

VANREDNE LEKARSKE KONTROLE: Ako poslodavac posumnja u opravdanost bolovanja, on može zaposlenog da pošalje na vanrednu lekarsku kontrolu o trošku poslodavca. Ukoliko se tada ustanovi da je bolovanje zloupotrebljeno, zaposleni može dobiti otkaz ugovora o radu.

PROVERA RADA LEKARA I KOMISIJA: Ministarstvo zdravlja će intenzivnije kontrolisati lekare koji daju češća bolovanja, kao i komisije koje ta bolovanja odobravaju. Ukoliko se ispostavi da je došlo do zloupotrebe, Inspektorat rada zatim proverava da li postoji kontinuirana zloupotreba. Ukoliko je to slučaj, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom.

Brnabić: Godinama imamo problem sa zloupotrebom bolovanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada u dogovoru sa sindikatima i Socijalno-ekonomskim savetom rešiti problem zloupotrebe bolovanja, naročito tokom sezona poljoprivrednih radova. Navela je da je reč o problemu koji u Srbiji godinama postoji i da podaci pokazuju da u nekim fabrikama tokom sezonskih radova ostane samo 30 odsto radnika.

Ministri zdravlja i rada, Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević, saglasili su se sa stavom premijerke ističući da u okviru svojih resora aktivno rade na rešvanju problema zloupotrebe bolovanja. Lončar je izjavio da ne vidi problem u tome što se bolovanja proveravaju i da nije bilo žalbi građana da je neko bio bolestan, a da mu nije otvoreno bolovanje, odnosno da to svoje pravo nije mogao da ostvari.

Ministar Đorđević je upozorio da se na zloupotrebu bolovanja ne žale samo strani investitori, već i domaće firme.

– Iskoristićemo sve zakonske mogućnosti da zloupotrebu bolovanja suzbijemo – rekao je Đorđević, ali i podsetio da nije interes poslodavaca da im bolesni ljudi rade.
Blic

emmezeta