Почетна / Vesti / Društvo / Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama
Panda dizajn

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama

Tišina ne postoji u njenom životu jer bez muzike skoro i da ne može da stvara. Uvek nosi kecelju pošto je često umazana bojama. Nema komada garderobe koji nije isprskala. Maja Pantović (30) sve oslikava ručno, a njena dela o kojima se nadaleko priča nastaju u radionici u Solunskoj ulici u Čačku. Bez svog alata ne može da radi: bez raznih vrsta četkica, kofica sa vodom i gomile boja. U istoj zgradi živi sa suprugom i dvoje dece.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Maja Pantovic Gufo wearMaja pravi i zavese, jastuke i posteljine dok nameštaj oslikava istom tehnikom, ali na drugačijoj, vodonepropusnoj tkanini. Na njenim radovima su životinjski i biljni svet, realni i apstraktni prikazi ljudi, gradovi, stare bicikle, avioni, kamioni, motori, vozovi.
Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama gufo wear jastuciPriča mi da su haljine najtraženije, kao i da među njenim kupcima ima žena svih generacija, muškaraca, dečaka i devojčica i to iz celog sveta. Najmlađa Gufo wear mušterija bila je beba od nepuna tri meseca kojoj je oslikala haljinicu za krštenje.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo wear Maja– Pre šest godina sa prijateljicama sam se upisala na kurs batik tehnike (stara tehnika ručnog bojenja i oslikavanja tkanine) i ubrzo shvatila da nema potrebe da koristim vosak jer sam sa bojama za tekstil dobijala savršene efekte. Tada je nastala prva Gufo wear majica. Taj hobi u meni je iz dana u dan budio sve veću želju da mi jednog dana postane glavni posao – priča Maja i otkriva da se to uskoro i desilo.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo wear 2– Studirala sam u Beogradu na Beogradskoj politehnici i po struci sam grafički dizajner. Promenila sam mnogo radnih mesta, čak sam pokušala i u inostranstvu, ali se nekako nisam pronašla u toj oblasti. Po povratku u Čačak krenula sam da radim u očevoj firmi i konačno 2016. dala otkaz i posvetila se Gufu u potpunosti! I kao što vidite nisam pogrešila. Imam najveću sreću da radim posao koji volim i zaista uživam u svakom trenutku. Zbog toga nekako sve stižem i imam vremena da se posvetim i deci, porodici i prijateljima. Sve je drugačije kada si svoj gazda, kad imaš svu slobodu i sam sebi organizuješ svoje vreme. Veća je odgovornost, ali i veće zadovoljstvo – sigurna je Maja.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo wear 26

Na osnovu dogovora oko modela, kroja, materijala, boja i tehnike nastaje skica na papiru, zatim šnajderka priprema kroj, onda Maja slika, pa nakon sušenja boje vraća krojačici na šivenje

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo Maja Pantovic CacakKada je počinjala bilo je onih koji su joj uvek slali pozitivne vibracije, ali i drugih od kojih je dobijala komentare tipa „od toga ne možeš da živiš“. Kako je vreme odmicalo, sumnje su iščezavale. Maja ističe da je važno da sami verujete u sebe, a kada ta vera u vama raste u kontinuitetu, onda nema prostora za neuspeh i nesigurnost.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo wear za muskarce– Garderoba se naručuje u mom studiju, mada najmanje narudžbina dobijam u Čačku, najčešće su to ljudi iz drugih gradova. Postoji jedna radnja u Londonu u kojoj se prodaju moji komadi – otkriva mi, a ja je pitam kako je stigla do tržišta glavnog grada Velike Britanije?

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo wear haljina– Sa gospođicom Loraine iz Londona, agentom modne agencije US Fashion source, sarađivala sam u vezi sa prodajom mojih komada u njenom showroom-u. Ona je sa svojim dizajnerima nastupila na reviji Fashion Finest u okviru londonskog Fashion weeka, a ja sam imala tu priliku da se na pisti nađu i moje haljine. Bila sam oduševljena jer iskreno nisam ni znala za reviju, a ona me je obavestila već kada je sve krenulo. Veoma sam joj zahvalna na tome.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo wear 21Pitam je i koliko joj treba vremena da oslika jednu haljinu.

– Sve zavisi od količine inspiracije i kompleksnosti crteža, pa se nekad i sama iznenadim kojom brzinom nešto oslikam dok mi za neke komade treba više vremena. Radim od nekoliko sati do nekoliko dana ukoliko moram da čekam da se pozadina osuši kako bih nastavila. Ovde nema mesta za grešku jer kad slikate po tekstilu ne možete uzeti gumicu i obrisati ili prebojiti drugom bojom. Morate da budete koncentrisani i pažljivi, sa unapred smišljenom preciznom skicom – priča za Priče sa dušom.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Gufo wear 28

Najuzbudljivi momenat za Maju je kada mušterija dolazi da isproba i, kako kaže, taj osmeh u ogledalu nema cenu. Bilo je momenata kada je bilo i suza, a to je, po njenim rečima, već nešto posebno.

Maja je zadovoljna sobom i svojim poslom. Nedavno je počela da radi i venčanice, pa je dobila ponudu da se pojavi sa novim haljinama na Sajmu venčanja u Novom Sadu 28. i 29. januara 2017. Ona je i srećna supruga i majka. Muž je podržava u poslu od samog početka, sin je još mali da bi razumeo šta mama radi, ali ćerkica je upoznata pa često voli da pretura po bojama u njenom ateljeu.

Radionica u Čačku, prodavnica u Londonu: Majine oslikane haljine hit među Engleskinjama Maja Pantovic na BAFE modnoj revijiTekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Fotografije: Gufo wear

emmezeta