Почетна / Srbija / U ovoj godini stižu još 122 kilometra auto-puta
Vstss

U ovoj godini stižu još 122 kilometra auto-puta

Očekuju se završetak radova na oba kraka Koridora 10 i otvaranje dve deonice na Koridoru 11. Planirani presecanje vrpce na sedam deonica i tačka na izgradnju Koridora 10. Projektovana su 234 mosta, a završeno ih je 207

Tokom ove godine u saobraćaj bi trebalo da budu puštena 122 kilometra auto-puteva! U „Koridorima Srbije“ planiraju da 2017. preseku vrpcu na čak sedam deonica i da stave tačku na izgradnju oba kraka Koridora 10. Od neimara se očekuje i da na Koridoru 11 asfaltiraju 26,2 kilometra na deonici od Obrenovca do Uba, kao i da spoje potez od Lajkovca do Ljiga u dužini od 24 kilometra.

Na južnom kraku Koridora 10 preostalo im je još 26,3 kilometra od Grdelice do Vladičinog Hana i osam kilometara od Srpske Kuće do Levosoja. Trasa kroz Grdeličku klisuru sastoji se iz čak šest delova, na kojima je angažovano pet kompanija, a očekivani završetak radova je poslednji dan maja. Na deonici Srpska Kuća – Levosoje izvođači su ZP „MBA – Ratko Mitrović niskogradnja“ i „Srbijaauto-put“. Rokovi su ovde više puta pomerani, a iako su „Koridori“ optimistično uvrstili ovu deonicu na spisak kilometara koje će u narednim mesecima završiti, nije izvesno da će izvođači uspeti da okončaju radove.

– Na istočnom kraku će se raditi 12,3 kilometra na potezu od tunela „Bancarevo“ do Crvene Reke, a očekuje se i završetak 16,6 kilometara od Staničenja do Pirota – navode u „Koridorima Srbije“. – U prvoj polovini godine trebalo bi da se asfaltira i obilaznica oko Dimitrovgrada.

Grčki „Aktor“ je čak treći izvođač na ovoj deonici. „Obračun“ sa 8,67 kilometara započela je još 2010. godine „Alpina“, koja je bankrotirala tri godine kasnije, a potom je nastavio bugarski „Trejs“, koji je izbačen „iz igre“ zbog nepoštovanja rokova. Deo ispred obilaznice, odnosno put od Pirota do Dimitrovgrada, završen je, ali još nije pušten u saobraćaj jer se čeka završetak obilaznice, da bi vozači mogli auto-putem da stignu do bugarske granice.

I na Koridoru 11 bi trebalo da se okončaju radovi na deonici Obrenovac – Ub dužine 26,2 kilometra, sa 14 mostova i jednom saobraćajnom petljom kod Uba, koju gradi kineska kompanija „Šandong“, kao i 24 kilometra od Lajkovca do Ljiga.

Ugovor o izgradnji ovih deonica na auto-putu Beograd – Južni Jadran, u vrednosti 333,7 miliona dolara, potpisan je 10. maja 2013. godine sa kineskom kompanijom, a radovi se finansiraju iz kredita kineske Eksim banke.

Inače, od ukupno 12 tunela na Koridorima, svi su probijeni. Kako navode u „Koridorima Srbije“, projektovana su 234 mosta, a do sada ih je završeno 207. U toku je izgradnja preostalih, a tokom ove godine biće završeno 27 mostova.

OTVARANJE GRADILIŠTA

Tokom 2017. godine, na osnovu potpisanih ugovora, očekuje se početak radova na deonicama Surčin – Obrenovac dužine 17,6 kilometara, najavljuju u Ministarstvu građevine. – U planu je i izgradnja deonice od mosta preko reke Save kod Ostružnice do Bubanj potoka u dužini od 19,5 kilometara, na obilaznici oko Beograda. Do tunela „Straževica“ trebalo bi da se izgradi levi poluprofil, odnosno tri trake auto-puta, a posle tunela će do Bubanj potoka biti izgrađeno još 9,6 kilometara u šest traka.
Novosti

emmezeta