Почетна / Vesti / Društvo / Ivanjica: Smetovi u selima do dva metra
Vstss

Ivanjica: Smetovi u selima do dva metra

Smetovi u udaljenim delovima ivanjičke opštine su i do dva metra. Do nekih kuća u podnožju Javora i Golije nemoguće je stići.

Radojko Tošić čisti „juga“ koji je bio potpuno pod snegom

Danas su pripadnici ivanjičke Gorske službe spašavanja uspeli da se probiju do nekoliko pacijenata i odnesu im neophodne lekove. Nezvanično saznajemo da će tokom noći biti intervencija prema prioritetima iako su sve mašine za čišćenje angažovane ali veliki problem stvara jak vetar i novi snežni nanosi koji zatrpaju tek očišćene deonice..

Vukoman Tošić iz Erčega kaže da je trenuto sa porodicom odsečen od centra sela, prodavnice, lekara i škole. Sneg je napadao preko pola metra ali najveći problem stvaraju smetovi koji su od metar do dva visine.

– Jutros zovem komšiju da sečemo badnjak, on kaže ne može iz kuće da izadje. Metar osamdeset su njegova vrata, do vrha zatvorena snegom, nanelo u smetovima, strašno. Hvala Bogu pa se na vreme obezbedimo neophodnom hranom i lekovima, jer odavde nema odlaska dok se neko ne probije do nas, ili helikopter da dodje. Još gore je što su ove godine toliko niske temperature da smo morali sekirom da obijamo vrata od auta da bi ga otvorili, zakovalo sve. Sin Radojko izašao da očisti sneg sa juga, ono napadalo do krova – priča Tošić.

U Hitnoj službi Doma zdravlja kažu da nije bilo ozbiljnijih slučajeva ali je broj poziva utrostručen. Ljudi sa seoskog područja do kojih nije prohodan put su uplašeni pa telefon u ovoj službi ne prestaje da zvoni.

– Mi ne smemo stvari prepustiti slučaju. Jutros sam morala na intervenciju jer je baka pozvala i rekla da je jako loše. Duže od sat sam išla peške do njene kuće, međutim ona se više uplašila nego što je to bio hitan slučaj za lekara. Ali, eto, značilo joj što smo došli, ostala je mirnija. Nezgodino je samo što imamo dve lade nive a po ovakvom vremenu, satima moramo do jednog pacijenta pa apelujemo na ljude da imaju razumevanja – kaže načelnica Hitne službe Marijana Lišanin.
Blic, Beba Bojović

emmezeta