Почетна / Vesti / Društvo / Sutra je Tucindan
Meridian

Sutra je Tucindan

Na ovaj dan dana se kolje i priprema pečenica (pečenje) za Božić. Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo

Dan uoči Badnjeg dana, 5. januar, obeležava se dan Svetih mučenika Kritskih, dok je ovaj dan u pravoslavnom kalendaru upisan i kao Tucindan.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Kada je reč o Svetim mučenicima Kritskim, oni su stradali za Hrista u vreme gonjenja Dekijeva 250. godine. Zvali su se Teodul, Saturnin, Evpor, Gelasije, Evnikijan, Zotik, Pompije, Avgatopus, Vasilid i Evarest.

Svi oni su bili ugledni i česni građani, najbolji među najboljima.

Kada su ih izveli na gubilište, bili su radosni, pa su se čak i prepirali koji od njih će prvi da bude posečen, jer je svaki od njih želeo da prvi pođe ka Hristu ljubljenom.

Tada su izgovorili reči: “Prosti, Gospode, slugama Tvojim, i primi izlivenu krv našu za nas, za srodnike naše i prijatelje i za sve otečestvo, da se svi oslobode od tame neznanja i Tebe poznadu, istinitu svetlost, o Care večni!” Potom su posečeni.

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, niti grditi, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.
Telegraf

emmezeta