Početna / Sport / ČAČANIN PETAR KRSMANOVIĆ IZ SIBIRA: Pre neki dan je bilo minus 51

ČAČANIN PETAR KRSMANOVIĆ IZ SIBIRA: Pre neki dan je bilo minus 51

U dalekom i hladnom Sibiru trenutno igraju trojica srpskih sportista — košarkaš Nikola Lepojević (34) i odbojkaši Petar Krsmanović (26) i Aleksa Brđović (23). Lepojević se u Rusiji već odomaćio — ovde je stigao pre više od osam godina, dok su Krsmanović i Brđović došli pre godinu-dve.

Brđović i Krsmanović

Sva trojica igraju za surgutske timove — Lepojević za „Univerzitet Jugru“, a naši odbojkaši za „Gasprom Jugrom“.

U Surgutu radi dosta Srba, najviše je građevinara, a do prošle godine radio je i srpski restoran „Jugos“, koji je svima bio omiljeno mesto okupljanja.

„Dolazili su direktori naših firmi, inženjeri, ali i Rusi koji vole Srbiju, a takvih je mnogo. Među njima je i Vitalij Onikijenko, čovek koji planira da kupi kuću na Zlatiboru. On je građevinski inženjer, svira gitaru i odlično govori srpski… I ja pomalo sviram gitaru, umeli smo ponekad i zajedno da zasviramo, pa i da osvanemo uz Tozovca, Harisa Džinovića, Čolu, Parni valjak…“, priča Nikola. Za osam godina života u Rusiji, Lepojević je obišao i mnoge krajeve Rusije, od Sankt Peterburga do Dalekog istoka i Vladivostoka. Najjači utisak na njega je ostavila Moskva, ali i Jekaterinburg, i naravno — Surgut. Slične utiske o Rusiji i Surgutu ima i Brđović, koji je 2015. došao iz Poljske, kao i Krsmanović, koji je prošlog leta stigao iz daleke i tople Argentine.

„Ne sviđa mi se to što je stalno hladno, i gotovo da se sve svodi na relaciju kuća-trening. Zbog hladnoće i ne možeš puno da šetaš, niti da vidiš grad. Pre neki dan je bilo minus 51 i to je strašno, bukvalno nije moglo da se diše. Taj hladan vazduh udara direktno u glavu… Napolje izlazi samo onaj ko mora, i to do prodavnice i to je sve, kaže Krsmanović dodajući:

„U Argentini mi je bilo lepo, prijala mi je klima, ali mi je ovde bolje, pre svega zato što sam bliže kući, a i Rusi su nam bliži kao narod, sličniji su nama, pravoslavci su kao i mi. Osim toga, ovde je i liga jača, pa mi je profesionalno bolje, mada smo u Argentini bili jako uspešni i osvojili smo sve što se osvojiti može“, kaže. Snažni Čačanin je igrao u nekoliko srpskih klubova, a internacionalnu karijeru je počeo da gradi u „Budvanskoj rivijeri“, a zatim i u argentinskom „San Huanu“.

Srpski reprezentativac ima ugovor sa „Gasprom Jugrom“ do aprila-maja ove godine.

„Možda i ostanem i produžim ugovor“, kaže i šaljivo dodaje „ako oni budu bili zadovoljni“. Njegov klupski saigrač, Aleksa Brđović je u „Gazprom Jugrom“ stigao iz poljskog „Skra Belhatova“. Ovo mu je druga sezona u ruskom klubu. „Prošle godine sam bio jedini stranac u klubu i bilo mi je mnogo teško, ali otkako je došao Petar, sve je drugačije. Tu je i Nikola, a ima dosta i naših ljudi u Surgutu. Osim toga, sada mi je i dosta lakše jer sam u međuvremenu naučio jezik“, kaže Brđović. Najviše se druži sa Lepojevićem i Krsmanovićem.

„Slabije se družim sa ekipom, uglavnom svi imaju svoje devojke ili žene — porodičnu su, ali su dobri momci. Kada se zadesi da smo sva trojica u Surgutu — Nikola, Petar i ja — dosta se družimo. Odemo ponekad kod Nikole kući, on spremi neku večeru ili odemo u neki kafić. Svi živimo blizu. Međutim, ove godine smo se nekako retko viđali, jer smo u raskoraku — ili smo mi na gostovanjima, ili Nikola“.

Srpski odbojkaši su i novogodišnje praznike proveli u Surgutu, a Lepojević je slavio u Beogradu. Petru i Aleksi ugovori ističu krajem sezone, pa će videti kuda će ih put dalje odvesti i da li će ostati u Rusiji, a Lepojević sasvim sigurno ostaje do kraja sezone 2017/2018. Nije isključeno ni da će produžiti ugovor sa surgutskim klubom. „Što se planova tiče, igraću košarku dokle god se budem osećao dobro, a igram dobro i osećam se dobro, među vodećim sam strelcima lige. Profesionalac sam, vodim računa šta jedem, pijem i o svemu ostalom. Posle profesionalne karijere, zanima me menadžment u košarci i sportu uopšte. To sam i završio, tako da ću to raditi u Srbiji ili Rusiji, ili na relaciji Beograd—Moskva“, otkrio je Lepojević.
Srbin.info

Aleksandar Vučić

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.