Почетна / Srbija / 70 odsto građana podržava ideju vraćanja obaveznog vojnog roka
Panda dizajn

70 odsto građana podržava ideju vraćanja obaveznog vojnog roka

Ministarstvo odbrane formiralo je Radnu grupu, koja će razmatrati mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji… Državu bi to koštalo oko 70 milijardi dinara

70 odsto građana podržava ideju vraćanja obaveznog vojnog roka vojskaDržava razmatra mogućnost da u budućnosti vrati obavezno služenje vojnog roka, otkrio je za Informer ministar odbrane Zoran Đorđević!

Prema njegovim rečima, to pitanje će analizirati Radna grupa za izradu nacrta strategije državne bezbednosti, a rezultati bi mogli da budu poznati do maja.

Đorđević kaže da, ukoliko bi država odlučila da vrati obavezu služenja vojske, to bi je koštalo oko 70 milijardi dinara ili oko 600 miliona evra.

Dug put

Ministar odbrane je u izjavi za naš list rekao da, ukoliko Radna grupa bude smatrala da je uvođenje obaveznog vojnog roka potrebno, o tome bi se dalje izjašnjavali Vlada i Skupština Srbije.

– Pre mesec dana Ministarstvo odbrane je, po uputu ekspozea predsednika Vlade Aleksandra Vučića, oformilo Radnu grupu koju čine MUP, BIA i Ministarstvo spoljnih poslova, a koja ima za zadatak da donese nova strateška dokumenta u sistemu odbrane zemlje. Tu, između ostalog, spada i razmatranje ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Ta analiza bi trebalo da bude gotova do maja ove godine – rekao je ministar Đorđević.

Prema njegovim rečima, ukoliko se obavezno služenje vojske ponovo uvede, to će našu zemlju koštati oko 70 milijardi dinara.

– Toliki novac bi bio potreban kako bi se opremile spavaonice, kupile uniforme, čizme, maske, obezbedila hrana za vojnike, ali i novac za plate podoficira i oficira – dodao je ministar Đorđević.

Vraćanju obaveznog vojnog roka u prilog idu i ankete, koje kažu da je više od 70 odsto građana Srbije za ponovno uvođenje!

Kako kaže ministar Zoran Đorđević, stariji građani su daleko veći pobornici vraćanja obavezne vojske od mlađih.

– Među ispitanicima, najviše onih koji su za vraćanje vojnog roka ima 40 i više godina. Što se mlađih generacija tiče, oni su više za to da u Srbiji i dalje ostane profesionalna vojska – kaže ministar Đorđević.

Dobre strane

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević kaže za Informer da bi u potpunosti podržao vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji.

– Na taj način bi se obezbedila potrebna popuna jedinica Vojske Srbije, ali bi se vratila i jedna od uobičajenih stepenica u odrastanju i osposobljavanju srpskih mladića za odbranu otadžbine – rekao je Dimitrijević.

Sa druge strane, njegov kolega Ljubodrag Stojadinović smatra da bi pre eventualnog vraćanja obaveznog vojnog roka trebalo analizirati koliko bi to koštalo i koja bi bila svrha tog poteza.

– Mislim da bi to bio korak unazad. Nacionalne službe bezbednosti i ministarstva moraju odlučiti kako bi se ta vojska koristila. Ako do toga dođe, moraju se izdvojiti i velika novčana sredstva za opremanje regruta – kaže Dimitrijević, i dodaje da opremanje profesionalne vojske ipak treba da ostane prioritet:

– Naša vojska se mora ponoviti novim transportnim sredstvima, nabaviti nove rakete, lake i teške sisteme odbrane kako bi ta profesionalna vojska imala smisla. Takođe, oficiri i podoficiri moraju biti bolje plaćeni – zaključuje Stojadinović.
Informer

emmezeta

Један коментар

  1. Ma da! Podržavaju oni koji imaju preko 50 godina i koji nemaju dete koje bi trebalo da ide u vojsku! Srbi bi voleli da imaju jaku vojsku ali da na služenje vojnog roka i eventualne vojne vežbe ili, daleko bilo rat, ide neko drugi!!!